Профил на купувача   | Вход

Адрес: 1202 София, ул. "Братя Миладинови" № 112
Тел.: (+359 2) 813 50 10 Факс: (+359 2) 931 61 51 Email: iat@bgtransplant.bg

ПРОФ. ПЛАТИКАНОВ: ПРИ ДОНОРСТВОТО ВРЪЗКИ НЯМА, ПРИРОДАТА РЕШАВА ЗА КОГО Е ОРГАНЪТ

четвъртък, 20.12.2018 14:15
Интервю

"Нямаме достатъчно опит в белодробните трансплантации"

Интервю на Наталия Господинова Dariknews с проф. д-р Вилиян Платиканов от УМБАЛ "Света Марина" гр. Варна

При определянето на пациент, на когото да бъдат трансплантиран орган от донор, няма връзки и приятелски отношения, както и няма ред в реда на чакащите в листата. Природата определя кой орган при кого да отиде, тъй като трябва да има имунологична съвместимост, която само при еднояйчните близнаци е на 100 процента. Това заяви в интервю за Дарик проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение във варненската университетска болница „Св. марина” и национален консултант по трансплантология.

„Безсмислено е трансплантирането на несъвместим бъбрек. Също така на малко дете не можеш да трансплантираш сърцето на 40-годишен мъж, както и черния дроб на 60-годишен човек. В такива случаи се прави сплит трансплантация. Наскоро имаше негативни коментари, че органите на починал българин са изпратени за пациент в чужбина. Не мога да ги разбера, защото това означава, че мразиш другия пациент, че завиждаш на някого, защото е оздравял и е останал жив. Ако няма съвместимост или нашата практика не позволява да бъде осъществена операцията - трябва ли да го изхвърлим този орган?
Въпросът е, че трябва да развием повече трансплантационни дейности. В много области на медицината сме на добро ниво, но в белодробната трансплантация нямаме достатъчно опит. Безотговорно е и към самия пациент, като нямаме достатъчно опит, да извършим операцията, за да видим какво ще стане”.
 
Времето при донорските ситуации е изключително важно. След като органът се извади от тялото на починалия пациент, той се поставя в студен разтвор, за да не получава кислород. Реципиентите трябва да са предварително подготвени. Сърце може да бъде трансплантирано най-много до 4-5 часа, черен дроб – до 6 часа, а бъбрек – най-късно до 48 часа. Ако тези срокове не бъдат спазени, органът може и да не „тръгне”, обясни проф. Платиканов. 
Нова донорска ситуация в УМБАЛ „Св. Марина“ дари живот на двама тежко болни българи.
Специалистът добави, че спешността няма ден и час, а донорската ситуация винаги е спешна. Последната такава в УМБАЛ „Св. Марина” беше преди броени дни, когато  семейството на 54-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт след инсулт, взе решение да дари органите й на двама тежко болни българи.

Целият разговор с проф. д-р Вилиян Платиканов може да видите тук и аудио запис на интервюто.

Основно меню

Свържете се с нас