Профил на купувача   | Вход

Адрес: 1202 София, ул. "Братя Миладинови" № 112
Тел.: (+359 2) 813 50 10 Факс: (+359 2) 931 61 51 Email: iat@bgtransplant.bg

ДОНОРСКА СИТУАЦИЯ В УМБАЛ „СВ. МАРИНА“ – ВАРНА

понеделник, 17.12.2018 10:00
Извършени трансплантации
УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

На 13 декември 2018 г. в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна 54-годишна жена от гр. Варна изпада в мозъчна смърт. Въпреки тежката загуба, близките вземат благородното решение да дарят органите за трансплантация. „Днешната донорска ситуация е резултат от 40 часа труд на екипи от „Св. Марина“ - Варна", каза проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение.
Изпълнителна агенция по трансплантация и МЗ координиха транспортирането на органите със самолет от Варна до София в болниците УМБАЛ „Александровска“ и Военномедицинска академия.
На 13 декември 2018 г. е трансплантиран черния дроб на 30-годишен мъж във Военномедицинска академия. На 14 декември 2018 г. е трансплантиран бъбрек на 54-годишен мъж в УМБАЛ „Александровска“.
Хуманният жест на семейството на починалата спасява живота на двама тежко болни пациенти.
От началото на годината това е 15-та донорска ситуация, а за последните две седмици е четвърта поред и втора за УМБАЛ „Света Марина – Варна”. Спасени са девет човешки живота.
Изпълнителна агенция по трансплантация изказва своите съболезнования към близките на донора и благодарност към проф. д-р Вилиян Платиканов и д-р Николай Младенов от УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, на ЦСМП – Варна, на ЦСМП – София, на ВВС, на Главна дирекция „Национална полиция“ - МВР, както и на трансплантационните екипи от УМБАЛ „Александровска“ и Военномедицинска академия.

Видео материал за донорската ситуация може да видите тук.

Свържете се с нас