Профил на купувача   | Вход

Адрес: 1202 София, ул. "Братя Миладинови" № 112
Тел.: (+359 2) 813 50 10 Факс: (+359 2) 931 61 51 Email: iat@bgtransplant.bg

РЕПУБЛИКА ХЪРВАТСКА ЩЕ ПОМАГА НА БЪЛГАРИЯ В РЕШАВАНЕТО НА ПРОБЛЕМИТЕ, СВЪРЗАНИ С ДОНОРСТВОТО И ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ

петък, 18.01.2019 12:15
Събития
Кирил Ананиев, д-р Мирела Бушич, д-р Синиша Варга

От 15.01.2019 г. до 17.01.2019 г., по покана на Министерство на здравеопазването в сътрудничество с Изпълнителна агенция по трансплантация, премина посещението на д-р Мирела Бушич – Национален координатор по трансплантации на Република Хърватска и д-р Синиша Варга - заместник-председател на Комисията по здравеопазване и социалните въпроси на Националния парламент на Република Хърватска. Целта на посещението беше споделяне на хърватския опит в повишаване на броя на донорите, както и мерки и насоки в подобряване на организацията на донорския и трансплантационен процес, а именно: логистиката при донорска ситуация, възможностите за ревизиране на националното законодателство, въвеждането на индивидуална донорска карта, съдържаща информация за волята на човек при настъпването на евентуална донорска ситуация, както и членството в Евротрансплант.
Д-р Варга и д-р Бушич изразиха удовлетворението си от проведените срещи с екипи от УМБАЛ „Александровска”, УМБАЛ „Света Екатерина”, УБ „Лозенец” и Военномедицинска Академия (ВМА), като дадоха висока оценка за работата на базите и специалистите в УМБАЛ „Св. Марина” – Варна и в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” – Велико Търново.
По време на посещението на двамата хърватски специалисти беше дискутиран и въпросът за сключването на двустранно споразумение между България и Хърватия в областта на донорството, на база на което да бъде осъществено обучение на наши медицински специалисти и координатори по донорството. Страните поеха ангажимент за своевременни действия по изготвянето на проект на двустранно споразумение.

Свържете се с нас