Профил на купувача   | Вход

Адрес: 1202 София, ул. "Братя Миладинови" № 112
Тел.: (+359 2) 813 50 10 Факс: (+359 2) 931 61 51 Email: iat@bgtransplant.bg

БЪЛГАРСКИ ПАЦИЕНТИ, НУЖДАЕЩИ СЕ ОТ БЕЛОДРОБНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ, ЩЕ БЪДАТ ТРАНСПЛАНТИРАНИ В БОЛНИЦАТА ВЪВ ВИЕНА

петък, 25.01.2019 17:15
Събития
проф. Валтер Клепетко и министър Кирил Ананиев

„Днес подписахме Споразумение за квалификация и обучение в областта на белодробната трансплантация. Това е документът, който дава зелена светлина за обучението на наши специалисти. Целта е в края на 2020 г. или най-късно в началото на 2021 г. белодробна трансплантация да се извършва и в България“, подчерта министър Ананиев. Споразумението вече е изпратено на Евротрансплант, а в близките дни ще бъде направено и официално заявление за членство на страната ни в организацията, стана ясно още от думите на министъра. По линия на Споразумението в АКХ Виена ще бъдат обучавани хирурзи от УМБАЛ „Св. Екатерина“ и пулмолози от Военномедицинска академия.

„Изграждането на една такава система е комплексно и е необходима подкрепа от най-високо ниво. Затова се радвам, че дискутирахме темата с премиера и министъра на здравеопазването. Виждам, че България осъзнава и споделя важността на това да направим трансплантацията на бял дроб възможна в страната ви. Важна предпоставка за това е развитието на донорството. Без наличието на органи за трансплантация не можем да помогнем на други хора. Ето защо централна задача на всяко модерно общество е да осъзнае колко е важно да се даряват органи“, посочи проф. Клепетко.

Проф. Клепетко пое ангажимент да окаже експертна помощ на Министерството на здравеопазването при подготовката на Програмата за донорството и трансплантацията, както и при стартирането на кампанията през месец февруари.

Австрийският професор сподели, че Виена има значителен опит в това да помага на други държави в обучението на техни медици за осъществяване на белодробна трансплантация. Обучение във Виена вече са преминали специалисти от Чехия, Унгария, Словения, Гърция.

Министър Ананиев и проф. Клепетко оцениха срещата като ползотворна, а резултатите от нея като реални стъпки за решаване на проблема с белодробните трансплантации на български граждани. И двамата заявиха задоволството си от съвместната работа, благодарение на която българските лекари ще заминат за обучение във Виена, а страната ни получи реален шанс за членство в Евротрансплант.

Проведена беше среща между проф. Валтер Клепетко, представители на пациентски организации в УМБАЛ "Св. Екатерина" и Заместник-министър на здравеопазването Жени Начева, на която стана ясно, че основата за успешното сътрудничество и бъдещия успех е възобновяването на доверието между пациентските организации и Министерство на здравеопазването.

Снимки от срещата може да видите тук.

prof. dr. Valter Klepetko

 

 

 

Свържете се с нас